Papaya

A papaya (Carica papaya) a dinnyefélék (Caricaceae) családjába tartozó, a Föld trópusi, szubtrópusi területein élő, egyik legszélesebb körben termesztett és fogyasztott növény, számos fajtája ismert.Őshazája Dél-Amerika, onnan terjedt el a XVI-XVII. századtól, India és Délkelet-Ázsia területén. Jelentős termőterületei vannak India több államában, Afrika trópusi éghajlatú területein, Közép és Dél-Amerikában, valamint Dél-Kelet Ázsia több országában. Gyümölcsként is kedvelt, de a phytomedicina a növény összes részét, szárát, levelét, magját felhasználja. Termékeink közül a Thrombup szirup a papaya levél kivonatát tartalmazza.

A Thrombup szirupról olvasson itt bővebben: https://fitovet.hu/termek/thrombup-szirup/

Megjelenése, felépítése:

Erőteljes, gyors növekedésű félig fás szárú növény, amely nemcsak ültetvényeken, hanem akár az út mentén is gyakran megtalálható. Általában 2,5-6 m magasra nő, de egyes egyedei akár a 10m-es magasságot is elérhetik. Egyenes, ritkán elágazó törzsén közvetlenül a hosszú levélnyélen ülő szeldelt levelek, virágok és gyümölcsök spirális alakzatban elhelyezkedve nőnek. Kétlaki és háromlaki növény, hím-, nőivarú és hímnős virágai külön egyeden fejlődnek. A legízletesebb gyümölcsök a hímnős virágú egyedeken teremnek. Az érett gyümölcs sárga héja és narancssárga húsa veszi körbe az apró, fekete magokat, melyek nyálkás burokban, a magház falához tapadnak és egyes helyeken a fűszerbors helyettesítőjeként is használnak. A gyümölcs alacsony kalóriatartalma ellenére rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A gyümölcs mérete változó a 20-25 dkg-tól akár több kilogrammos súlyt is elérheti. Éretlenül zöldségként használják.

Felhasználása:

Nem csak a hagyományos népi gyógyászat, hanem a modern orvostudomány is felhasználja a papaya egyes részeit.

Gyümölcse többek között fehérjéket, zsírokat, rostanyagokat, szénhidrátokat tartalmaz, továbbá számos ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős kalcium, foszfor és vastartalma mellett vitaminokat (C-vitamin, B vitaminok), aminosavakat és alkaloidokat tartalmaz nagy mennyiségben.

Magjának magas zsírsav és olajtartalma mellett rost és enzim tartalma is jelentős, továbbá szintén számos alkaloida található meg benne.


Leveleinek C és E vitamin mellett alkaloida tartalma szintén jelentős. Gyökere és kérge enzimeket és szénhidrátokat (glükóz, fruktóz, xylitol stb) tartalmaz nagyobb mennyiségben, míg tejnedvéből latex és enzimek vonhatók ki. Alacsony kalória tartalma miatt a gyümölcs fogyasztása fogyókúrás hatású, segíti az egészséges testsúly fenntartását. Pozitívan hat az emésztésre, magas enzim tartalma miatt a lisztérzékenységben, gliadin intoleranciában szenvedők emésztését is segíti. Segíti a vas felszívódását, így elősegíti a vérképzést is. Porított formában húspuhítóként is alkalmazzák.

Különböző betegségek legyőzéséhez való pozitív hatásai:

Orvosi felhasználása is rendkívül széleskörű. A papaya levél kivonatát sikerrel alkalmazzák több trópusi betegség és szövődményeik kezelése során, mint például:

  • a malária vagy a Dengue láz kezelése,
  • mivel növeli a fehérvérsejtek és vérlemezkék mennyiségét, támogatja a véralvadást és a máj működését,
  • így a sárgaságra, véralvadási zavarokra szintén pozitív hatást gyakorol, valamint gátolja a daganat sejtek szaporodását is.

A levelekben található carpaine vérnyomás csökkentő hatása mellett pozitívan hat émelygés, hányás esetén és csökkenti a gyomor-bél rendszerben a káros baktériumok mennyiségét.

Gyümölcsében számos enzim, papain, pepszin, lipáz, hidroláz található, melyek jótékonyan hatnak emésztési zavarok esetén. 

  • magas folsav tartalma miatt támogatja az érfalak működését
  • megelőzi a szív és érrendszeri betegségeket (szívinfarktus, stroke),ill. kialakulásuk után elősegíti a felépülést.

Magjának fogyasztása támogatja a vese működését, a vizelet kiválasztását. Antibakteriális hatását E.Coli, Salmonella és Staphylococcus fertőzések kezelése során is igazolták. Bélféreg és amőba fertőzések esetén is hatásosnak találták. Gyökerét szintén hatásosnak találták a vese működésének zavarai esetén.

További alkalmazási területei:

A gyümölcs héját ill. az éretlen gyümölcsben található tejnedvet természetes alapú kozmetikumokban, samponokban, relaxációt segítő illóolajokban alkalmazzák, de felhasználja a söripar, textilipar és élelmiszeripar is.

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.