A Föld napja

Bolygónk csodálatos hely, de a fejlődéséhez segítségre van szüksége! Ezért minden év április 22-én több mint egymilliárd ember ünnepli a Föld napját, hogy megvédje a bolygót az olyan dolgoktól, mint a szennyezés és az erdőirtás.

Az első Föld napját 1970-ben ünnepelték, amikor egy wisconsini amerikai szenátor nemzeti demonstrációt szervezett, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelmi kérdésekre. Az év végére az Egyesült Államok kormánya létrehozta a Környezetvédelmi Ügynökséget. 1990-re a Föld napját a világ több mint 140 országa ünnepelte.

Az idei év kiemelt témája:

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet az idei 2023-as Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. Az emberiség beavatkozása a természet
évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 6%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Tegyünk érte, kezdjük el ma!

A változásért mindenki a legegyszerűbben egyéni szinten tehet, felelős gondolkodással és cselekedettel! Mi ugyanúgy része vagyunk a világnak és éppen ezért felelősek is vagyunk azért, ami történik benne.
Azáltal, hogy részt veszünk olyan tevékenységekben, mint a lomtalanítás és a fák ültetése, boldogabbá, egészségesebb hellyé tesszük világunkat.

Hogy mit tehetünk már ma?

 1. Váltsunk környezettudatos gondolkodásmódra, olvassunk erről, tanuljunk
  róla!
 2. Építsünk környezettudatos közösségeket, vagy csatlakozzunk meglévő
  közösségekhez!
 3. Zöldítsd környezeted, ültess fát!
 4. Termelj haszonnövényeket!
 5. Korlátozd a vízhasználatod!
 6. Figyelj oda a hulladékfelhalmozásra, próbálj kevesebb szemetet termelni!
 7. Élj műanyagok nélkül!
 8. Válts környezetbarát szerekre!
 9. Közlekedj közösen!
 10. Egyél kevesebb állati eredetű táplálékot!

Cselekedjünk már ma Földünk védelméért!

A legfontosabb ne csak magunkra gondoljunk, hanem jusson eszünkbe, ha mi pusztítunk, pazarolunk, szennyezünk és felelőtlenül gondolkodunk, akkor mi marad gyermekeinknek, unokáinknak?

Ne feledjük:

’’ A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”
/ David Brower/

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.