A hasmenés és székrekedés tüneti kezelésének lehetőségei

Hasmenés tünetei, kezelése

A hasmenés (latinul és angolul diarrhoea) nagyobb mennyiségű, lágyabb, vagy hígabb és gyakoribb bélsár ürítését jelenti a gyakorlatban. Gyakran társul hozzá görcsös hasi fájdalom (tenezmus), felerősödött bélmozgás és gázképződés. Igen gyakori, talán a leggyakoribb gyomor-bélrendszeri tünet ember, kutya, macska és sok más állatfaj esetében.

Hasmenés tünetei:

Minden életkorban előfordulhat hasmenés, de különösen újszülöttek és kölykök esetében valamint idős, legyengült egyedekben akár halálra vezető, súlyos tüneteket képes okozni. Nagyon sok betegség, rendellenesség tünete lehet, a leggyakoribbak közül néhány:

 • táplálási hibák, nem megfelelő (pl.: rosszul emészthető, szennyezett, túl kevés rostot, túl sok zsírt, fűszert tartalmazó) eleség etetése, vagy túletetés
 • fertőző betegségek (bakteriális-, vírusos-, gombás-, parazitás- és az ún. kevert fertőzések)
 • belgyógyászati megbetegedések (máj-, hasnyálmirigy és gyomor-bél primer betegségek)
 • pajzsmirigy túlműködés
 • allergének
 • tartós stressz
 • gyógyszer mellékhatások (antibiotikumok, szív-érrendszerre ható szerek, idegrendszerre ható szerek, H2-antagonisták, L-thyroxin) és mérgezések

A nagyobb mennyiségű, lágyabb, vagy híg bélsár színe is lehet szokatlan, tartalmazhat felismerhető emésztetlen, vagy félig emésztett részleteket, emésztett, vagy emésztetlen vért, nyákot, gennyet, parazitákat illetve utóbbiak fejlődési alakjait. A felsoroltak mind hasznos információk a klinikus állatorvos számára, de nem teszik nélkülözhetővé a bélsár laboratóriumi vizsgálatát.

A kialakulás óta eltelt idő szerint megkülönböztetünk heveny (akut), félheveny (szubakut) és idült (krónikus) hasmenést. A heveny néhány órán át, legfeljebb egy-két napig tartó, nem súlyos, egyéb tünetekkel nem járó hasmenések egy részének nem tudhatjuk pontosan az okát, ezek az esetek gyakran nem kerülnek állatorvoshoz.

hasmenés kivizsgálása:

Az egy-két nap után is fennálló, kezelés nélkül, vagy csak diétára nem gyógyuló, különösen az egyéb tüneteket is mutató (félheveny és idült) esetek azonban jellemzően állatorvos elé kerülnek, aki célzott, szisztematikus vizsgálatokkal igyekszik kideríteni a hasmenés okát.

Ha megvan a hasmenéses tünet oka, úgy annak a megoldása a diagnózistól függően rendkívül eltérő lehet. Ez a megoldás lehet olyan egyszerű, mint pl. a táplálási hiba megszűntetése és a helyes táplálás megkezdése, de lehet akár napokon-heteken át tartó intenzív, infúziós és gyógyszeres kezelés (fertőző betegségek, hasnyálirigy gyulladás, mérgezések) vagy életen át tartó kezelés (máj elégtelenség, allergiás megbetegedés ), de akár sebészeti beavatkozás is szükséges lehet (pajzsmirigy túlműködés).

hasmenés kezelése:

A hasmenéses tüneteket (is) mutató betegségek esetében tehát szintén nagyon fontos az ok megtalálása, a diagnózis elérése, hiszen csak így van esély az oki kezelés (gyógyszeres kezelés, akár műtéti beavatkozás) megkezdésére és ezzel a kiváltó ok felszámolására. Az oki kezelés mellett azonban hasonlóan fontos a tüneti kezelés (antibiotikumos kezelés, lázcsillapító-gyulladáscsökkentő kezelés, infúziós kezelés) az életveszély és következményes megbetegedések elhárítására. Mindezek mellett a kiegészítő kezelések (diéta, gyógyhatású szerek) alkalmazása segíthet az életveszélyes, végzetes megbetegedések számának, a felépülési idő és a következményes megbetegedések számának csökkentésében.

A hasmenéses tünetek kiegészítő kezelésére a mellékhatások nélküli, hatékony Gutprim szirupot ajánljuk.

Bélsár REKEDÉS:

Ha a hasmenés nagyobb mennyiségű, lágyabb (vagy hígabb) és gyakoribb bélsár ürítését jelenti, úgy érdemes megismerni ennek ellentétjeként a kisebb mennyiségű, keményebb, szárazabb, és ritkábban ürített (vagy nem ürülő) bélsár tünetét is. Mindezt összefoglalóan nehezített bélsárürítésnek, szorulásnak, vagy bélsár rekedésnek (angolul constipation) nevezzük. A bélsár rekedés szintén gyakran előforduló gyomor-bélrendszeri tünet, amihez gyakran társul nehezített, és/vagy eredménytelen bélsárürítés, bélgörcsök (tenezmus), púposított testtartás, puffadás.

Bélsár REKEDÉS TÜNETEI:

 • táplálási hibák, nem megfelelő (pl.: rosszul emészthető, túl sok rostot, csontot tartalmazó eleség) eleség etetése, vagy túletetés
 • parazitás fertőzések
 • gerincvelői és perifériás ideg betegségek (sérülések, daganat, degeneráció …)
 • sebészeti megbetegedések (atónia, bél paralízis, idegen test, gyomor/bél csavarodás, lefűződés, elzáródás)
 • shock
 • gyógyszer mellékhatások (vízhajtó, idegrendszerre ható szerek, szívgyógyszerek, vérnyomás csökkentők)

A bélsár bármely okból történő elmaradása a béltartalom torlódásával jár, eközben folytatódik a vízvisszaszívás, ezért a bélsár állaga egyre szárazabb, és keményebb lesz. A bél ürege tágul, a bél fala elvékonyodik, vérellátása zavart szenved (megacolon), így az idő múlásával a béltartalom mozgása és a külvilág felé történő ürülése egyre inkább nehezítetté válik. Ekkor már az étvágy csökken, a hasi termine nő, fájdalom, nyugtalankodás, gyakori púposított testtartással történő próbálkozás a bélsár ürítésére a jellemző viselkedés.

A bélsárürítés elmaradása néhány (2-5) napon belül kritikus állapotokat teremt, és szakszerű beavatkozás nélkül bélfal elhalást, a bélfal átszakadását, a béltartalom hasüregbe kerülését, ezzel kiterjedt hashártya gyulladást okozhat – ami gyors, szakszerű beavatkozás hiányában halálra vezethet. Mint sok más tünet esetében az időfaktor (tünetek felismerése, diagnózis megszületése, állatorvosi beavatkozások megkezdése) rendkívüli fontossággal bír.

Bélsár rekedés kezelése:

Az ok ismeretében és a bélsárekedés, valamint az általános tünetek súlyosságának ismeretében szintén fontos a megfelelő terápia megkezdése. Ez lehet a bélsár nedvesítésére, síkosságának fokozására és a bélmozgások felerősítésére irányuló végbélen (és szájon át, és parenterálisan) történő gyógyszeres kezelés, de az októl függően akár más gyógyszeres kezelés (pl. antiparazitikumok adása), vagy sebészeti beavatkozás is. A beteg általános állapotától függően gyakran más tüneti kezelésre (infúziós kezelés, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, hányás csillapítók alkalmazása) is szükség lehet.

Bélsár rekedés kiegészítő kezelése:

Az életveszélyes állapot megszűntetése után a normális gyomor-bélfunkció elérése és megtatása érdekében a bélsár rekedéssel, nehezített bélsárürítéssel járó betegségek kiegészítő tüneti kezelésére a mellékhatások nélküli, hatékony Laxine szirupot ajánljuk. Enyhe esetekben a Laxine szirup akár önmagában is megoldás lehet a székrekedés megoldására és megelőzésére.


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.