A hipertrófiás hegek kialakulása kutyákban, macskákban

Ritkábban, de szintén előforduló egyéb kellemetlen, a sebgyógyulást nagymértékben hátráltató gyógyulási zavarok lehetnek még a hipertrófiás hegek kialakulása (burjánzás, vadhús képződés) az ödéma és vérömleny képződés, nagymértékű sebváladékozás, üregképződés, távoli sebszélek, a sebek kiszáradása, idegentest a sebben és még néhány ennél is ritkább eltérés, anomália.

Ráadásul, ha belegondolunk egy egészséges kutya, macska szájüregének baktérium összetételébe, de főleg egy fogköves, gyulladásokkal is terhelt szájüreg baktériumainak fehérjebontó és gennyesztő baktériumainak tömegébe, úgy könnyű megérteni, hogy a nyalakodás mekkora veszélyt jelen a sebfertőzések tekintetében. Egy ellátott, kezelt seb esetében a nyalakodás a sebgyógyulás minden szakaszára komoly veszélyt jelent, abszolút nem kívánatos, megakadályozandó.

A sebgyógyulás folyamatának támogatása:

A sebgyógyulás folyamatait segítjük a kiszáradás megakadályozásával, a gyulladások/fertőzések megakadályozásával, és a sebnyugalom biztosításával. A szennyezett vagy nem friss sebek esetében kiemelten fontos a szennyeződések, idegentestek, elhalt, vagy életképtelen szövetek eltávolítása (sebtoilette).

A sebek egy részét az orvos és állatorvos rétegesen varrja, a rétegek közé az esetek egy részében a sebváladék távozását segítendő dréncsövet ültet be. Azonban vannak esetek, amikor a seb zárása nem lehetséges, vagy nem célszerű (extrém szennyezett, kiterjedt szövethiánnyal járó, harapott sebek). A sebkezeléshez hozzátartozik az egész szervezet támogatása (szisztémás antibiotikum és gyulladáscsökkentő/lázcsillapító gyógyszeres kezelés, akár infúziós kezelés), a sebek lokális kezelése (váladék eltávolítása, helyi antibiotikumok, fertőtlenítők, gyulladáscsökkentők alkalmazása), valamint az egyed és a sérült végtag nyugalmának biztosítása (ketreces tartással, lakásban tartással, illetve kötözéssel). A sebek kezelését sokszor az orvos, állatorvos kezdi meg, majd az otthoni sebgyógyulás időszakában a kutya, macska gazdája, családtagok folytatják és fejezik be a kezelést. A kezelés teljes folyamatát és befejezését is ideális esetben szakember felügyeli, irányítja.

Otthoni sebkezelés:

Edy, gyógyult betegünk gyógyult sebe. Történetéről olvass itt: https://fitovet.hu/edy/

Az otthoni sebkezelés kiegészítéseként a 30 és 100 g-os kiszerelésben elérhető Centis krémet és a Centis tablettát ajánljuk. Ezek a készítmények mindegyike mellékhatások nélkül alkalmazható, ugyanakkor igen hatékonyan támogatja a sebgyógyulás mindhárom fázisát. Enyhe sebgyógyulási zavarok eseteiben, vagy eseménymentes sebgyógyulás lezajlásának gyorsítása érdekében a Centis krém és/vagy Centis tabletta önmagában is megoldás lehet.


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.