A máj működése

A máj kulcsfontosságú a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Működése összetett és nélkülözhetetlen az élethez. Fontos szerepet játszik a tápanyagok lebontásában, feldolgozásában, a vércukorszint szabályozásában, illetve a különböző, akár szervezeten belül keletkező, akár a kívülről bevitt anyagok méregtelenítésében. A máj emellett számos olyan anyagot is termel, amelyek létfontosságúak a megfelelő hormonműködéshez, illetve véralvadáshoz.

A máj és az emésztőrendszer:

A táplálkozás során felvett tápanyagok felszívódását követően a máj segíti a szénhidrátok, aminosavak, zsírok és vitaminok feldolgozását. A májban nagy mennyiségű szénhidrát raktározódik glikogén formájában, mely biztosítja az étkezések között a megfelelő vércukorszint fenntartását.

A máj fontosabb feladatai, funkciói:

  • központi szerepet játszik az anyagcserében és a méregtelenítésben, valamint kiválasztja a zsíremésztéshez nélkülözhetetlen epét.
  • védelmi feladatokat is betölt: a benne található immunsejtek megakadályozzák, hogy a bél felől esetleg bejutó baktériumok nagyobb mennyiségben tovább jussanak a szervezetbe.
  • a méregtelenítés során átalakítja (biotranszformáció), ezzel hatástalanítja és kiüríthetővé teszi a káros, mérgező vegyületeket.
  • speciális vegyületeket állít elő, amelyek például a véralvadáshoz, az immunválaszhoz, vagy a vérképzéshez szükségesek.
  • szabályozza a zsírok, a cukrok és az aminosavak szintjét a vérben.
  • elsődleges szerepet játszik egyes vitaminok (A-, E-, K-, B-csoport) és mikroelemek (vas, réz) anyagcseréjében.
  • számos gyógyszer és hormon (pl. stresszhormonok) lebontása, inaktiválása itt történik, ezzel megkönnyítve kiürülésüket a szervezetből, főképp az epén keresztül.
  • epét termel, amely a benne lévő epesavas sók segítségével emulgeálja a zsírokat, ezzel javítva azok emészthetőségét, valamint számos káros vegyület kiválasztása is az epével történik.

A máj és a véralvadás:

A máj termeli a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat (köztük a K-vitamin függő alvadási faktorokat is: a II., VII., IX. és X. faktort, valamint a protein S és protein C-t). Ezen faktorok hiányában a vér alvadás ideje (protrombin idő) megnő, vagyis a véralvadás folyamata lelassul, ami adott esetben akár vérzékenységhez is vezethet.

A máj és a fehérjék:

A máj termeli az albumint és számos szérumfehérjét is, melyek többek között hormonokhoz is kötődnek, és azok szállításában segítenek. Az albumin és az összefehérje csökkent mennyisége felborítja szervezet egyensúlyát, beleértve a hormonhatásokat, az immunvédekezést, valamint a vízháztartást is. Fehérjehiány esetén az egész testre kiterjedő ödéma alakulhat ki.

A máj méregtelenítő funkciója:

A máj méregtelenítő funkciójával hatástalanítja a káros anyagcseretermékeket, (pl. az ammónia) vagy a kívülről bejutott toxinokat. Ezen fontos funkció hiányában a sejteket számos ártalom érheti, amelyek a sejtek pusztulását és a szervezet károsodását eredményezi. A vörösvérsejtek bomlásából származó, macskában-bilirubin, kutyában-biliverdin szabad formában káros a szervezet számára. A májnak köszönhetően viszont kiválasztódik, és a bélsár útján távozik a szervezetből.

A máj működésének vizsgálata:

A vérvétel során nyert vénás vérből számos, a máj működését jellemző paraméter
vizsgálatára nyílik lehetőség. Abban az esetben érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot, ha felmerül májkárosodás gyanúja, májkárosító gyógyszerek használata vagy egyéb májbetegség miatt.

A következő bejegyzésünkben tovább olvashat a májműködés támogatásáról és a
gyógynövényekről, melyek segítik, támogatják a máj működését.

Addig is olvasson bővebben a májműködés támogatásában segítő termékeinkről itt: https://fitovet.hu/termekkategoria/majmukodes/


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.