A méhek világnapja

A mai napon ünnepelhetjük a Méhek Világnapját, amely az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében május 20-a 2018-tól a méhek világnapja. Az ENSZ ezt a napot világnappá nyilvánította abból a célból, hogy felhívja a figyelmet a beporzók fontosságára, az őket fenyegető veszélyekre és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásukra.

A cél a méhek és más beporzók védelmét célzó intézkedések megerősítése, amely jelentősen hozzájárulna a globális élelmiszer-ellátással kapcsolatos problémák megoldásához és az éhezés megszüntetéséhez a fejlődő országokban.

Mindannyian függünk a beporzóktól!

Mindannyian függünk a beporzóktól, ezért döntő fontosságú, hogy megállítsuk a biológiai sokféleség csökkenését!

Sokan bele sem gondolunk abba, hogy mekkora jelentőséggel bírnak méheink a mindennapi életünkre. A méhek, ezek az apró, de szorgos rovarok hatalmas munkát végeznek. A legtöbbünknek a méhekkel kapcsolatban a méz jut eszünkbe, de nem csak azért érdemes vigyázni rájuk, mert szeretjük a mézet: a
Föld mezőgazdaságának 70%-a a méhek beporzó tevékenységétől függ. Nélkülük a növények – köztük számtalan haszonnövény, zöldség és gyümölcs képtelen lenne szaporodni.

A méhek évekkel ezelőtt felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, mert számuk drasztikusan csökken. Ha kevesebb a méh, az nekünk, embereknek azt is jelenti, hogy kevesebb növényt tudnak beporozni, ami befolyásolhatja a terméshozamokat, a tápláló élelmiszerek előállítását.

Beporzóink veszélyben vannak!

Nem csak méheink vannak veszélyben, más beporzókat is a veszély fenyegeti. A lepkék, denevérek és a kolibri is egyre nagyobb veszélynek van kitéve az emberi tevékenység miatt.

A méhek veszélyben vannak. A jelenlegi fajok kihalási aránya az emberi hatások miatt 100-1000-szer magasabb a normálisnál. A gerinctelen beporzók közel 35 százaléka, különösen a méhek és a lepkék, valamint a gerinces beporzók, például a denevérek körülbelül 17 százaléka a kihalás veszélyével néz szembe világszerte.

Ha ez a tendencia folytatódik, a tápláló növényeket, például a gyümölcsöket, dióféléket és sok zöldségfélét egyre inkább felváltják az olyan alapvető termények, mint a rizs, a kukorica és a burgonya, ami végül kiegyensúlyozatlan étrendet eredményez.

Mit tehetünk méheinkért?

  • Tudatosan továbbítjuk, megosztjuk ezen információkat mással is, hogy minél többen tehessünk értük! Hiszen a méhek fogyása mindenkit érint!
  • Nyers méz vásárlása helyi gazdáktól
  • Méhkút készítése, vizes tál kint hagyása
  • Rovarölő szerek mellőzése: Használjunk olyan természetes megoldásokat, amelyek nem károsak a méhek számára és örökre száműzzük a mérgező-vegyszeralapú rovarölőszereket.
  • Méhlegelő kialakítása: Ha önálló gazdálkodásba kezdünk, melynek lényege, hogy vegyes, virágos növény kultúra legyen.
  • Rovarhotel készítése: Létesíts rovarhoteleket, amivel más rovarok mellett a méhek is fészekre, biztonságra találhatnak a betondzsungelek között.
  • Bio zöldségeket és gyümölcsöket vásárolj! Fenntartható, bio gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket vásárolj. Ezen vállalkozások nem használhatnak vegyszereket, amelyek árthatnának a
    méheknek.
  • Ne gazolj! Ha nem szükséges, akkor hagyd meg a kertedben a számodra gyomnövénynek tűnő növényeket, legalább virágzásig. Addig a méhecskék boldogan gyűjtögetik róluk a virágport. Ezután mehet a gyom virágtest nélkül a komposztálóba.

Remélem ezen ötletek közül párat Te is megtudsz valósítani!

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.