A VÍZ VILÁGNAPJA

Mozgalmas a március a számos világnap kapcsán. Szeretnék a mai napon a Víz Világnapja alkalmával pár szót szólni környezetünk, vizeink védelme és védelmének fontossága érdekében.

AZ IDEI VÍZ VILÁGNAPJÁNAK CÉLJA?

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy felkeltse a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére.

Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és a környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányban tett lépések felgyorsításában rejlik.

’’ Mert mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban!”

Gondoljunk csak arra, hogy testünk 75%-a vizet tartalmaz, az agynak 85%-a víz. Testünkben minden sejt működése a víztől függ. Különböző testfunkciók fenntartása érdekében, szükségünk van rá, hogy minden egyes nap 2-3 liter vizet fogyasszunk.

Szükségünk van a napi vízfelvételre, mivel azt csupán táplálékbevitellel nem tudjuk testünkben fenntartani. Víz nélkül néhány nap alatt meghalhatunk.

VESZÉLYBE KERÜLT VÍZKÉSZLETEINK:

A kontinensek, így Európa vízkészletei is komoly veszélyben vannak, ennek oka részben a túlzott vízfelhasználás -jelentette be a WWF egy beszámolóban.

A jövőt tekintve nem túl rózsásak a kilátások, hiszen a népesedés, a klímaváltozás valószínűleg csak még kiegyenlítetlenebbé teszi a készletek eloszlását. Ráadásul a gazdasági fejlődés következtében tovább nőnek az igények. Magyarország vizekben igen gazdag, a víz jelentős része viszont külföldről érkezik a folyókba, csak töredéke hullik le csapadék formájában az ország területén, ezért különösen fontos átgondolni a vízzel kapcsolatos kérdéseket.

Ezért NE vegyük természetesnek, hogy van víz!

– Hogy iható!

– Hogy tiszta!

– és mindig van elegendő belőle!

Hiszen vízkészleteink fogynak, és kötelességünk odafigyelni a pazarlására!

A Földet nem véletlenül nevezik kék bolygónak. Felszínének kétharmadát víz borítja, ennek csaknem 97 százaléka sós, 2 százaléka hóvá-jéggé fagyott édesvíz, míg ivásra, locsolásra alig 1 százaléknyi használható. S bár a készletek viszonylag állandóak, a vízfogyasztás egyre nő.

Ezért neked, családodnak, kisebb-nagyobb közösségeknek is felelőssége, hogy a mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, és hogy felelősségteljesen, takarékosan bánjunk a vízzel.

Tiszteld a vizet, mely mindennapi szomjad oltja!

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.