andrographis paniculata ‘zöld chiretta’

Andrographis paniculata

Elterjedése:

Az Andrographis paniculata, melyet a ’’ gyomorkeserűk királyaként” vagy ’’ zöld chiretta” néven is ismernek egy Dél- Ázsiai országokban, például Indiában, Sri Lankán és Pakisztánban őshonos gyógynövény. A hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják számos betegség és tünet kezelésére, beleértve a megfázást, influenzát, lázat és egyes fertőzéseket. Úgy tartják, hogy gyulladáscsökkentő, rákellenes és cukorbetegség- ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Gyógyhatása:

A növény keserű ízéről ismert – és kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Számos aktív vegyületet tartalmaz, köztük az andrographolidot, amelyről úgy tartják, hogy számos gyógyászati tulajdonságáért felelős.

Felhasználása:

Az Andrographis paniculata általában táplálékkiegészítők, teák és gyógynövény formájában kapható. Noha az ajánlott adagokban szedve biztonságosnak tekinthető, egyes embereknél mellékhatásokat, például emésztési problémákat és allergiás reakciókat okozhat.

Betegségek kezelésében való alkalmazása:

Az Andrographis paniculata felhasználási lehetőségeit folyamatosan vizsgálják. Köztük a rák, a cukorbetegség és a májbetegségek kezelésében játszott szerepét. Azonban további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük hatékonyságát és biztonságosságát ezeknél a felhasználásoknál.

Tulajdonságai, leírása:

Az Andrographis paniculata, az Achanthaceae családjába tartozó lágyszárú növény. Egynyári, 30-60 cm magasra növő növény.

Levelei lándzsa alakúak és 2-6 cm hosszúak. A levelek zöld színűek és keserű ízűek.

Virágai aprók, átmérőjük 8-10mm. Színük fehértől zöldesfehérig terjed, és júniustól szeptemberig virágzik.

Termése 1-2cm hosszú, amely apró, ovális alakú magvakat tartalmaz.

Keserű ízét az andrographolid nevű vegyület jelenlétének köszönheti, amely részben biológiai hatásaiért is felelős.

Az Andrographis paniculata meleg és párás éghajlaton, 20-35°C hőmérsékleten fejlődik.

A növény leveleit és szárát a növény teljes virágzásakor, általában 90-120 nappal az ültetés után szedik le. A növényt a talajszint felett 10-15 cm-rel levágják, a betakarított növényt megmossák, szárítják.

Az Andrographis paniculata iránti kereslet gyógyászati tulajdonságai miatt folyamatosan növekszik, különféle gyógyszerészeti és táplálkozási termékekben használják.

Antiviralis hatása:

Az Andrographis paniculata bizonyítottan hatékony számos RNS-vírus ellen. Egy közelmúltban megjelent tanulmány az Andrographis paniculata kutya szopornyica vírus elleni kiemelkedő hatékonyságát igazolta.

Az Andrographis paniculata-t évszázadok óta hatékonyan alkalmazzák a hagyományos ázsiai gyógyászatban. Antibakteriális, gomba és vírusellenes, choleriticus, hipoglikémiás, hipokoleszterinémiás májműködést támogató és májvédő hatásairól számoltak be. Elsődleges felhasználása modern orvoslásban a megfázás megelőzésére és kezelésére szolgál.

Használata a felső légúti megbetegedésekben:

Az Andrographis paniculata-t felső légúti fertőzések kezelésére használták. Egy 158 megfázásban szenvedő felnőtt beteg bevonásával végzett vizsgálatban szárított Andrographis paniculata kivonatot használtak 5 napig. A kivonat jelentősen csökkentette a fáradtság, álmatlanság, torokfájás és orrváladék tüneteket a kezelés második napjától kezdve.

Az Andrographis paniculata-t vagy összetevőit leptospirosis, tüdőtuberkolózis (különösen exudatív típusú), tuberkulózisos agyhártyagyulladás és akut pyelonephritis kezelésére is alkalmazták. Akut pyelonephritis esetén az eredmények hasonlóak voltak a nitrofurantoinnal kapott eredményekhez, de kevesebb mellékhatással.

Vírusellenes hatása kapcsán igazolták, hogy semlegesítő hatást fejt ki a humán immundeficiencia vírus (HIV) ellen. Gátolja az Epstein-Barr vírus (EBV) lítikus fehérjéinek expresszióját. Hatékonynak bizonyult a Dengue-láz, Chikungunya, Hepatitis C, Herpes simplex és influenzavírusok ellen, mint például a H1 N1 és H5N1 vagy H9N2. A SARS CoV-2 Mpro potenciális inhibitorának bizonyult.

Antibakteriális hatás: Hatékonynak találták Salmonella typhimurium, E-coli, Shigella sonnei, Staphylococcus aureus, Methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas auruginosa, Streptococcus pneumonia, Streptococcus pyogenes, Legionella pneumophila és Bordetella ellen.

Immunmoduláló hatás: Stimulálja az ellenanyag termelést és a veleszületett immunválaszt. Szabályozza az IFN-ɣ és IL-2 termelését.

Összegzés:

Ez a gyógynövény számos betegség legyőzésében segíthet. Legyen szó akár különböző légzőszervi betegségekről, vírusos fertőzésekről, daganatos megbetegedésekről, májbetegségről. Légúti betegségeknél, mint például köhögés, orrfolyás enyhítése, orr – és kötőhártyagyulladás, légúti vírusos fertőzés esetében ajánlott termékünk a Candist szirup, mely hatóanyagai között nagy mennyiségben megtalálható az említett gyógynövény. Az Indiában még jelenleg is gyakori kutya szopornyica fertőzés leküzdésére fejlesztették ki. Szerencsére a szopornyica hazánkban és Európában az oltások elterjedésével visszaszorulóban van, de egy-egy lokális járvány még napjainkban is előfordulhat.

Kutyák és macskák vírusos, bakteriális és gombás megbetegedések kiegészítő kezelésére, az immunrendszer támogatására ajánlott az IMMVIR szirup melyben szintén nagy mennyiségben megtalálható az Andrographis paniculata.

Parvo vírus okozta megbetegedések kiegészítő kezelésére (kutya parvo-enteritis; macska panleucopenia) bélgyulladás, hasmenés kiegészítő kezeléséhez, ellenállóképesség fokozásához és antibakteriális hatás eléréséhez ajánlott a PARVIR szirup, amely egyik hatóanyaga szintén az Andrographis paniculata gyógynövény.

Kutyák és macskák vérlemezkeszám csökkenéssel (trombocitopénia) kísért, ízeltlábú vektorok által terjesztett betegségeinek (Babesiosis, Erlichiosis, Leptospirosis, Anaplasmosis) kiegészítő kezeléséhez. Továbbá vírus infekció vagy kemoterápia okozta trombocitopénia kiegészítő terápiájához ajánlott a THROMBUP szirup melyben szintén nagy mennyiségben megtalálható az Andrographis paniculata.

,,Mert szörnyű hallani a betegségekről, de amíg van remény és megoldás addig tegyünk a gyógynövények erejével az állatokért!”

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.