az egészség nemzetközi világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 1949-ben az egészség nemzetközi világnapjává (World Health Day) nyilvánította a mai napot április 7-ét. Az egészség világnapján a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból fontos témára hívja fel a figyelmet.

Az idei 2023-as évben a világnap mottója az ,, Egészséget mindenkinek”. Az idei kampány fő üzenetei közé tartozik annak hangsúlyozása, hogy az egészséghez való jog alapvető emberi jog, melyet nem lenne szabad, hogy az anyagi nehézségek korlátozzanak.

Becslések szerint jelenleg a Föld lakosságának 30 százaléka nem fér hozzá alapvető egészségügyi ellátásokhoz. Éppen ezért az idei kampány egyik pillére:

  • Az univerzális egészségbiztosítási rendszer fejlesztésének ösztönzése.
  • A másik pillér az alapellátási rendszer fejlesztésének és működőképességének fontosságát hangsúlyozza.

Egészség egyéni szinten szemlélve:

Míg az orvostudomány objektív módszerekkel és mérőszámokkal írja le az emberek egészségi állapotát, addig az egyén szubjektíven ítéli meg.

Az egészségérzet jól tükrözi az egészségi állapotot, amely közvetlenül és közvetetten is befolyásolja az egyén mindennapi teljesítményét.

Az egészség elsősorban az egészségélmény, illetve megbetegedés esetén a gyógyulási élmény megélésével válik személyes értékké.

Az Egészségügyi Világszervezet WHO Egészségügyi Chartája szerint az egészség teljes fizikai, lelki és társadalmi jóllétet jelent, és nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiányát.

A WHO leszögezi, hogy vallástól, politikai nézettől, gazdasági és társadalmi helyzettől függetlenül minden embernek alapvető joga az elérhető legjobb egészségi állapot élvezete.

Egészség fogalma:

Az egészség azt jelenti, hogy összhang van az egyén saját élettani működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és /vagy a társadalom által elvárt biológiai működése között. Az egészség megítélése a képességek, esetleges korlátozottságok és fájdalom meglétén, jellegén, és mindennek az egyén általi elfogadásán alapul. Az egészségkép – és annak szubjektív megítélése- koronként és kultúránként változik.

Indiai piac

Mit tegyünk egészségünkért?

Az egészség világnapján gondoljunk arra, hogy mi, egyénileg mit tehetünk testi és lelki egészségünk megóvása érdekében?

Sokan nem is gondolnánk, hogy testünk és lelkünk milyen hatással van ránk, mennyire fontos, hogy a kettő összhangban legyen. Tudományos kutatások bizonyították, miszerint, ha lelkünk jól van, akkor testünk is egészséges és betegségektől mentes. Természetesen ez sok tényezőtől függ, azonban akár te is megfigyelheted magadon, napi szinten, hogy milyen sűrűn vagy stresszes, ideges, milyen táplálkozási szokásaid vannak, és mik azok a dolgok, amit érdemes lehet elhagynod és tudatosan kicserélned egy más szokásra, amitől jobban érzed magad.

Természetes fürdőolajok

Összpontosítsunk napi szinten:

  • a kiegyensúlyozott, élelmi rostokban gazdag táplálkozásra,
  • rendszeres fizikai aktivitásra hagyjuk el káros szokásainkat, mint például a dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás
  • aludjunk eleget és
  • nem utolsósorban minden nap szakítsunk időt magunkra.

Ezen szavak már közhelynek tűnnek, azonban sajnos csak a nagy bajban figyelünk erre és kezdünk tenni érte. Elmondhatatlanul fontos lenne belegondolnunk, hogy helytelen szokásokkal, egészségtelen életmóddal milyen súlyos betegségeknek tehetjük ki magunkat, melyek még halálunkat is okozhatják.

” Egy életünk van, így felelősségteljesen kell élni mindennapjainkat.”

Világunk tele van segítő kezekkel, és ha ez még nem elég, segítő élőlényekkel is. Gondoljunk csak kiskedvenceinkre, akik oly sok ember bánatát, egyedüllétét enyhítik puszta lényükkel. Vizsgálatok bizonyították, hogy az állatok puszta érintése, simogatása milyen nagy mértékben segíti a lelki egészséget. Megnyugvást és békét adnak. Tekintsünk rájuk is úgy, mint életünk segítőire, akik mindig ott vannak mellettünk jóban is és rosszban is. Szeressük őket és legyünk kisállatainkért is hálásak.

Ha lelkünk jól van, testünk is jól van! Ápoljuk lelkünk és testünk is szeretettel, éljünk testünkben úgy, hogy lelkünk szeressen benne lakni.

,, Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.”

/Arthur Schopenhauer/

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.