Babézia

Babesiosis (Babéziózis)

A babéziáknak világszerte több, mint 100 fajuk ismert, melyek számos állatfajt megbetegítenek. Az egyes fajok földrajzi elterjedése eltérő. A kutyákat megbetegítő fajokat a méretük alapján nagy és kis babéziák közé sorolják. Magyarországon leggyakrabban a nagy babéziák közé sorolt B. canis betegít, de egyes esetekben a kis babéziák közé sorolt B. gibsoni is megtalálható.

A babézia terjesztői:

Terjedésükben jelentős szerepet játszanak a kullancsok, melyek babéziával fertőzött példányai vérszíváskor a kórokozót a kutya vérkeringésébe juttatják. A kullancs csípése után a lappangási idő jellemzően 1-3 nap, de akár 7-14 nap is lehet. Az enyhe telek a kullancsok elszaporodásához vezetnek és így egész évben védekezni kell ellenük. Folyamatos aktivitásuk miatt a téli hónapokban is gondolni kell a babézia fertőzésre, amennyiben bágyadtság, láz, a vizelet sötétebb elszíneződése alakul ki, illetve a kutyában kullancsot találnak.

A tünetek kialakulását a vörösvértestek károsodása okozza. A babéziák a vörösvértestekbe jutva azok szétesését okozzák, ami súlyos, életveszélyes állapot kialakulásához vezet.

A babézia tünetei:

Kialakul a vérszegénység (anémia), amikor a túl kevés számú vörösvértest képtelen ellátni feladatát, a szervezet szöveteinek, sejtjeinek oxigén-ellátását. Ezen túlmenően a szétesett vörösvértestekből kiszabaduló hemoglobin károsítja a veséket, ami további súlyos, összességében akár életveszélyes állapotot eredményezhet.  A vizelettel ürülő hemoglobin (vérfesték) a vizeletet sötétre színezi.

A babézia kezelése:

A babéziózis kezelése összetett. A Babéziák elpusztítása mellett szükség van :

  • a vérszegénység kezelésére,
  • vértestek számának helyreállítására
  • és a veseműködés támogatására is.

Hiába pusztulnak el a babéziák, a vörösvértestek károsodása hosszú ideig ható tüneteket eredményez.

A vörösvértestek képződése mintegy hét napig tart, élettartamuk kb. 100-120 nap. Ez alapján könnyen belátható, hogy a hirtelen jelentős mennyiségű vörösvértest vesztést a csontvelő segítség nélkül csak lassan tudja pótolni.

A vérszegénység kezelésére javasolt THROMBUP szirup https://fitovet.hu/termek/thrombup-szirup/

Segíti a csontvelő működését, ezen keresztül emeli a vörösvértestek, vérlemezkék és fehérvérsejtek számát, a kezelés megkezdése után már 72 órával. A vörösvérsejtek membránjának stabilizálásával jelentősen csökkenti a hemolízist, így a babéziák okozta vörösvérsejt szétesést is csökkenti. Ezzel egyidejűleg csökkenti a súlyos anémiás tünetek és a vesekárosodás kialakulását.

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.