ÍGY KÉSZÍTSD FEL A KUTYÁDAT TÉLRE

Így készítsd fel kutyád a télre

Igaz már beköszöntött a tél, azonban még mindig nincs késő felkészíteni kedvencünket a hidegebb napokra. Elsőként fontos eldöntenünk, hogy kedvencünk kint vagy éppen bent fogja átvészelni a telet?

Benti tartás esetén:

A lakásban tartott kutyák esetében könnyebb dolga van a gazdiknak. Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy télen a lakás és a kinti hőmérséklet között igen nagy különbség van, nem csoda, ha kedvencünk elkezd dideregni a meleg lakásból a havas utcára lépve. A hideget nehezen tűrő kedvencekre érdemes kutyaruhát adni.

Szőrzet:

Hosszú szőrű

Hosszú szőrű kutya

Hosszú szőrű pajtásunk esetében akár kint, akár bent tartott kutyusról legyen is szó, különösebb tennivalónk nincs, bár a benti kutyusok bundája némiképp elvékonyodhat, és így valóban nem bírják úgy a hideget, mint akik mindig kint laknak.

Fontos, hogy biztosítsunk számukra egy száraz, szélvédett búvóhelyet, amikor kint tartózkodik, a séták és egyéb kinti elfoglaltságok (kutyasuli, kutyafuttató) során pedig mozogjunk intenzíven, játszunk sokat.

Figyelem! A hosszú bunda is csak akkor szigetel jól, ha ápolt és száraz! Érdemes segíteni a bundacserét és megakadályozni a gubancok, csomók kialakulását, valamint a bunda átnedvesedését.

Rövid szőrű

Rövid szőrű kedvencünket lehetőleg ne tartsuk kint, pláne ne a téli, „kutya-hidegben”, még akkor se, ha nagytestű kutyusról van szó. Amennyiben ilyen fajtájú ebet választunk, számolnunk kell azzal, hogy télen biztosítanunk kell számára egy fűtött helyet, akár garázst. Emellett, ha kint van, adjunk rá pulcsit és mozogjunk vele amennyit csak lehet.

Kistestű kutya esetén akkor is óvatosnak kell lenni, ha nagyon hosszú a szőre, mivel a kicsi test sokkal jobban ki van téve a talajból sugárzó hidegnek, mint nagytestű rokonaik esetében.

Mozgás

A bent lévő kutyusok sajnos kevesebbet mozognak, mint kint lévő társaik, ezért fontos mozgásra bírni odabent vagy pedig minden nap elvinni sétálni, hogy friss levegőhöz jusson, felfrissülhessen.

Etetés

A tél és hideg idő beköszöntével, mint ahogy mi is hajlamosak vagyunk többet nassolni, úgy benti kutyusaink is természetesen többet esznek, hiszen valljuk be nehezen álljuk meg, hogy ne adjunk nekik a finom falatokból.

Mivel a hideg idő miatt a benti kutyusok kevesebb időt töltenek a természetben, az elfogyasztott kalóriákat nehezen tudják elégeti, ami elhízáshoz is vezethet.

Éppen ezért fontos odafigyelni és megállni, hogy ne kapjanak túl sok extra falatot. Ez azért is lényeges, mert sok étel akár veszélyes is lehet számukra.

Azonban, ha mégis kicsit túletettük őket, elhízás esetén az alábbi gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítőket ajánljuk: Deobin szirup és Deobin tabletta. Steatonil szirup és Steatonil tabletta.

Az elhízásról pedig olvass bővebben blog cikkünkben

Kinti tartás esetén:

Kertben tartott kutyák esetében különösen indokolt a megfelelő felkészítés.

Első lépésként kenneljüket téliesítsük, azaz meleg, szigetelt, szél- és esővédett helyet biztosítsunk számukra. A legtöbb kutyának ezt a búvóhelyet a kutyaháza jelenti, fontos hát, hogy az télen is biztonságot és meleget nyújtson.

A kint tartott kutyáknak magasabb energia- és tápanyagtartalmú eledelre van szükségük. Az így felhalmozott energia elégetésével képesek fenntartani testhőmérsékletüket. A többi energiát pedig zsírszövetek formájában raktározzák el, ami megfelelő módon szigeteli testüket.

A szőrzet minősége is rendkívül fontos. Az ideális téli bunda sűrű, vastag és nem olyan puha, mint a nyári. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, több és jobb minőségű fehérjére van szükségük.

Kedvenceink szőrnövekedését támogathatjuk még természetes alapanyagú étrend-kiegészítőkkel is, mint például az Desoris tabletta.

Reméljük kellemesen telnek napjaitok a tél során is.


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.