immunmoduláció

Az utóbbi években mindenki sokat hallott az immunrendszerről. Immunrendszere nemcsak az embereknek, az állatoknak is van, amely hasonlóan működik. Előző blogcikkemben olvashattatok az Andrographis paniculataról https://fitovet.hu/andrographis-paniculata-zold-chiretta/ , melynek számos egyéb hatása mellett említést tettem immunmoduláló hatásáról is.

Ebben a cikkben ezt a hatást szeretném bővebben kifejteni.

Mit jelent az immunmoduláció?

Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a vírusok, baktériumok, gombák okozta fertőzések ellen. Egészséges szervezetben az immunrendszer több szerv és sejt típus összehangolt működésével igyekszik a kórokozókat, a szervezetnek idegen vagy káros anyagokat eltávolítani és fenntartani a szervezet egészséges működését. Számos hatás befolyásolja az immunrendszer működését, mint a fertőzések, káros anyagok, egyéb szervek betegségei, kimerülés.

Az immunmoduláció az immunválasz megváltozására utal, ami pozitívan és negatívan egyaránt hathat a szervezet működésére.

Az immunrendszer általában segíti a szervezet működését, segít leküzdeni a kórokozókat. Egyes esetekben az immunrendszer túlzott vagy nem kívánatos reakcióval reagál, ezt láthatjuk többek között az allergiás reakcióknál, szervátültetés után. Általában azonban segíti a szervezet védekezését, stimulálhatja a kívánatos és létfontosságú reakciókat. Az immunrendszer specifikus ingerekre adott reakciói, például kémiai anyagok, baktériumok, vírusok vagy az saját sejtek működésének megváltozása a veleszületett, genetikailag meghatározott, megtanult immunválaszt vált ki.

Az immunrendszer működését növényekből kivont hatóanyagokkal is támogathatjuk:

a tinospora cordifolia jellemzői és hatásai:

A Tinospora cordifolia, másnéven guduchi a Menispermaceae családba tartozó lágyszárú növény, amely az indiai szubkontinens trópusi vidékein őshonos. A hagyományos népi gyógyászatban különféle rendellenességek kezelésére használták.

Növeli a fehérvérsejt számot és megakadályozza a kemoterápiás kezelés következtében kialakuló leukopéniás (fehérvérsejtszám csökkenés) mellékhatásokat. Tinospora cordifolia előkezelés védőhatást mutatott indukált fertőzésekkel szemben is.

A Tinospora cordifolia hatását leukocitózis (fehérvérsejtek számának emelése) útján fejti ki, különösen a neutrofil granulocyták számának növelésével. Fokozza a makrofágok és polimorfonukleáris sejtek (fehérvérsejtek) fagocitáló és intracelluláris kapacitását, stimulálja a citokinek (GM-CSF, IL-1, IL-2) kibocsátását és B-limfocita proliferációt idéz elő.

az aloe vera gyógyhatásai:

Az Aloe vera kivonatok jónéhány fontos terápiás tulajdonsága bizonyított, úgymint a sebgyógyulás gyorsítása, immunstimuláció, daganat- és vírus ellenes hatás. Jóllehet ezen hatások biológiai háttere nem teljesen ismert. Feltételezik, hogy ezen sokféle hatások eredete pluripotens effektor sejtekhez pl. makrofágokhoz köthető.Megállapították a makrofág sejtek citokin termelésének fokozását, nitrogén-oxid felszabadulást, a sejtek felületi molekula expressziójának és morfológiai változásait. A citokinek (IL-6, TNF-alfa) termelődése dózis függést mutat az Aloe vera kivonatok kezelése során. A nitrogén-oxid termelődés, sejt morfológiai változások és sejtfelületi antigén expressziók növekedtek Aloe vera és IFN-gamma keverék kezelés hatására. A makrofágok Aloe vera kivonattal történő kezelése serkenti a reaktív oxigén gyökök felszabadulását, a fagocitózist és a gombaellenes aktivitást. Aloe vera kivonattal történő inkubálás hatására a gomba sejtek 98%-a elpusztult.

Amikor az Aloe vera kivonat dietil-hexil-ftalát (DEHP) hatóanyagának apoptózist (programozott sejthalál) indukáló hatását vizsgálták human leukémia sejteken, 10 μg/ml DEHP szintnél szignifikáns anti-leukémiás hatást figyeltek meg mindhárom leukémia sejtvonalon. Ezek az eredmények jelzik, hogy az Aloe vera kivonat dietil-hexil-ftalát (DEHP) tartalma lényeges leukemia ellenes hatással bír.

a kurkuma jellemzői és immunmoduláló hatása:

A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövényfaj. Egyéb nevei: kurkumagyökér vagy indiai sáfrány. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik. A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek.

A Curcuma longa kivonat immunmoduláló hatása a limfoid sejtekre gyakorolt hatásán, az antigen prezentációs hatáson, a humorális és sejtes immunitást támogató hatáson és a citokin termelődés segítő hatáson alapszik.

ocimum sanctum gyógyhatásai:


Az Ocimum sanctum más néven Tulsi, alkoholos kivonatai az immunitás erősítését és modulálását mutatták a vizsgálatok során. Ez a zöld levelű növény Délkelet-Ázsiában őshonos. Az indiai orvoslásban számos betegség kezelésére szolgált a történelem során, a szembetegségektől az fertőző bőrbetegségekig. A levelétől a magvakig a tulsi a test, a lélek és a szellem gyógyírjának számít.

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.