kölyök kutyák hasmenéses kórképei

Valószínűleg minden állatfaj fiatal egyedeinél, még nálunk embereknél is, a hasmenéses tünetekkel járó betegségek jelentkeznek a leggyakrabban. Rövid időn belül lényegi változások történnek, amikor az újszülöttek a magzatkori anyai vérből történő táplálásról áttérnek az anyatej szájon át történő felvételére. Az anyaméh biztonságos közegéből a kölykök egy nyitott, új, veszélyes világba csöppennek, ahol paraziták, baktériumok, vírusok és gombák várnak a lehetőségre, a kölykök tápcsatornájának benépesítésére. Emellett a gyomor és bélcsatorna napok alatt kell, hogy alkalmazkodjon a folyékony táplálék befogadására, továbbítására, megemésztésére, a tápanyagok vérerekbe történő juttatására, a káros anyagok, fertőző ágensek kiürítésére.

A kölyökkutyák szilárd táplálkozásra való átállásának nehézségei:

Aztán néhány héten belül az anyatej táplálásról a kölykök kezdenek ismerkedni a szilárd táplálékkal, ami új kihívások elé állítja az emésztő szervrendszerüket, pár újabb hét múlva már el is hagyják az anyatejet és kizárólag a szilárd táplálék jelenti a táplálékukat. Elválasztáskor a kölykök vadonatúj, anya nélküli környezetbe kerülnek, ahol bármilyen felkészült és szeretetteljes is az új közeg, az átállás streszt és újabb kihívásokat jelent.

Nehéz, izgalmas időszak ez akkor is, ha minden rendben zajlik, hátha még bonyodalmak is jelentkeznek …

Az anyakutya biztosan nem hordoz parazitákat, más kórokozó ágenseket?

Tiszta környezetben nevelheti utódait?

Van elegendő teje a kölykök táplálásához, vagy szükség van tejpótló tápszer adására is?

A kölykök szilárd tápláléka megfelelő minőségű?

És hosszasan lehetne tovább sorolni a lehetséges problémákat, amelyek emésztőszervi tünetekhez, leggyakrabban hasmenéses problémákhoz vezethetnek.

A hasmenés tünetek észrevételének életbevágó fontossága:

A hasmenés fiatal korban nem csak egy kellemetlen, undorkeltő tünet, de igen gyorsan súlyos, akár életveszélyes állapothoz vezethet. A folyadék és elektrolit vesztés (kiszáradás) mellett a tápanyaghiány és az ehhez társuló kihűlés (hypotermia) annál gyorsabban lehet veszélyes, vagy akár végzetes, minél fiatalabb, fejletlenebb a kölyök. A hasmenés jelentkezése alkalmával mielőbbi állatorvosi ellátás szükséges a súlyos, életveszélyes állapot elkerülése érdekében. Állatorvosa a vizsgálatok elvégzése közben el fogja kezdeni a hasmenéses kölykök tüneti kezelését, hogy elkerülhessék a kiszáradás és kihűlés veszélyeit, és amint diagnózis születik, az oki kezelés is elkezdődik. Ideális esetben a kölyök hasmenése így gyorsan rendeződhet.

Igen, ideális esetben, merthogy nem ritkán a hasmenéses tünetek elhúzódóak, vagy vissza-visszatérőek. Ez főleg akkor fordul elő, ha esetleg nem egy ok áll a háttérben (pl többféle parazita, vagy parazita és bakteriális, vírusos fertőzés, vagy fertőzés és nem megfelelő táplálék, higiéniai hiányosság …), vagy nehezen megszüntethető ok (zsúfoltság, fronthatás, stressz …) is szerepet játszik a hasmenéses tünetek kialakulásában. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a kölyökkori hasmenéses betegségek előfordulnak a legjobb tenyészetekben és a legfelkészültebb családok kutyáinál is.

Az életet mentő orvosi ellátás szerepe:

A hasmenés igen sokféle, veleszületett és szerzett, fertőző és nem-fertőző betegség miatt előfordulhat. Alapvető, sokszor életmentő az, hogy a hasmenés tünetét mutató kölyök mielőbbi állatorvosi ellátást kaphasson, megkezdődjön az okok felderítése és elkezdődhessen a tüneti kezelés, majd az oki kezelés is. A betegség mielőbbi leküzdése érdekében, vagy makacs, elhúzódó, vissza-visszatérő hasmenéses betegségek felszámolására érdemes kiegészítő kezeléseket is alkalmazni. Hatékony és ártalmatlan kiegészítő kezelésként ajánljuk a Parvir szirupot.

Ezen felül ajánlottak még az alábbi termékek: ImmuNorm szirup és ImmuNorm tabletta

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.