Kutyák és a Pajzsmirigy betegség

A kutya pajzsmirigye a nyak kétoldalán található mirigy, amelynek fontos szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Pajzshormonokat termel, főként tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) formájában, amelyek felelősek a sejtekben az energiafelhasználás sebességének szabályozásáért. A pajzsmirigy-hormonok emellett szerepet játszanak a normális növekedésben, fejlődésben és testhőmérséklet fenntartásában, a vemhesség kihordásában.

Pajzsmirigy működése:

A kutya pajzsmirigyének működését az agyalapi mirigy és az agyalapi mirigy összetett visszacsatolási rendszere szabályozza. A kutya pajzsmirigy-diszfunkció olyan állapotokat eredményezhet, mint a hipotireózis (csökkent pajzsmirigy-működés) vagy a hipertireózis (fokozott pajzsmirigy-működés), amelyek különböző klinikai tüneteket okozhatnak, például:

  • súlyváltozásokat
  • fáradtságot
  • bőrproblémákat
  • szőrzet minőségének változását

A pajzsmirigy-működést vérvizsgálattal értékelik, amelyek mérik a T3, T4 és a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjét. A pajzsmirigy betegségeinek kezelése a kutyák esetében gyógyszeres kezelést, étrendi kezelést és a hormonszintek gondos nyomon követését is magában foglalhatja, hogy a pajzsmirigy megfelelően működjön és az általános egészségi állapot megőrizhető legyen.

Subklinikai hipotireózis jelentősége:

A subklinikai hipotireózis a kutyákban egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigy hormonok szintje normális tartományban van, de a pajzsmirigy működése valamilyen okból nem megfelelő. Ez az állapot gyakran tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel járhat, de például a vemhesülés, a vemhesség kihordása már nem sikerül.

Pajzsmirigy működés támogatása:

Kutyák pajzsmirigy betegsége esetén a pajzsmirigy működés támogatására ajánljuk gyógynövény tartalmú termékeinket az Agnine tablettát és Prothy tablettát. Segítségükkel ilyen csodaszép Bullmastiff kiskutyák születtek úgy, hogy a kutyamamának korábban már több sikertelen fedeztetése is volt.

Bővebben termékeinről itt olvashat:

Agnine tabletta:https://fitovet.hu/termek/agnine-tabletta/

Prothy tabletta: https://fitovet.hu/termek/prothy-tabletta/

Sok egészséget kívánunk kedvencének!

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.