Kutyák (és macskák) húgykövessége

Emberben sem ritka a húgykövesség, ami már korai kultúrákban is ismert, rettegett megbetegedés volt és sokszor mérhetetlen szenvedést okozott az érintettekben. Az orvosi történelem több helyen leírta a kezdetleges eszközökkel, fájdalomcsillapítás, antibiotikumok-, modern fertőtlenítőszerek- és anesztézia nélkül elvégzett brutális hólyagkő eltávolítási beavatkozásokat a gáttájékon keresztül. Kutyákban és macskákban viszonylag gyakori, de más állatokban is előforduló betegségről van szó.

Húgykövesség kialakulása:

A húgyutakban bárhol (vese, húgyvezeték, hólyag, húgycső) kialakulhatnak különböző méretű, szilárd halmazállapotú részecskék (konkrementum-ok), amelyeket összefoglalóan húgyköveknek (urolith-eknek) is nevezünk. Kialakulásukat okozhatják genetikai okokra visszavezethető anyagforgalmi zavarok (Dalmata, Orosz fekete terrier, Basset hound), a folyamatosan kevés, koncentrált vizelet, metabolikus eltérések (az ideálistól eltérő vizelet pH), húgyúti gyulladások, táplálási zavarok.

Húgykövesség veszélyei:

A kialakult húgykövek a vizelet kiválasztó szervrendszer bármely pontján súlyos elváltozásokat okoznak. A vesében kialakuló apró kristályok akár a kéregállományban is elhalásokat okozhatnak, de a vesemedencében az akár több cm átmérőjű kövek jelentősen akadályozzák a vizelet elfolyását, tágíthatják a vesemedencét, sorvasztják a vese üregrendszerének hámját.

Kisebb méretű kristályok a húgyvezetékben (urether) elakadhatnak, amely tartósan beékelődve a képződő vizelet elfolyását a hólyag felé megakadályozza, a vesemedencében tartósan magas nyomást kialakítva akár a vesekéreg elhalását (uronefron) is okozhatja. A húgyhólyagban kialakuló konkrementumok és urolithek a hólyagban okoznak idült gyulladást, és az innen elmozduló kristályok a húgycsőben hajlamosak elakadni, ezzel a vizelet ürítését tartósan akadályozni.

Előfordulása:

Nőivarú kutyákban és macskákban a húgycső rövidebb, egyenes lefutású, emiatt kevésbé hajlamos az elzáródásra, de a kanok és kandúrok esetében a hosszabb, és a péniszben éles kanyarulatot vető húgycső sokkal inkább hajlamos az elzáródásra. Különösen igaz ez a kasztrált kandúrokra, amelyek esetében a pénisz mérete jelentősen csökken, így a húgycső belső lumene szűkül, és így akár kisebb kristályok is elakadhatnak.

Húgykövek típusai:

A vizelet kristályok és húgykövek eltérő méretben, mennyiségben képződhetnek, kémiai összetételük sem egységes. A leggyakoribb kőtípus az ún. struvit- kő, amit gyulladásos, vagy fertőzéses eredetű urolithnak is neveznek. A húgyutakban jelenlévő ammónia termelő baktériumok túlszaporodása esetén megnő a vizeletben az ammónia koncentrációja, amely egyfelől a kristályok alkotójaként, másrészről a lúgos pH eltolódás révén elősegíti a kristályok kiválását. Az emelkedett ammónia koncentráció irritálja a hólyag falát, és fenntartja, illetve súlyosbítja a bakteriális hólyaggyulladást.

A második leggyakoribb kőtípus az ún. oxalát-kő. Ennek képződéséhez nem szükséges bakteriális hólyaggyulladás és emelkedett ammóniakoncentráció, ellenkezőleg, a (vérszérum és) a vizelet magas ásványianyag, főleg Ca2+ koncentrációja és savas kémhatás (az oxálsav jelenléte miatt) jellemzi az ezen kőtípus kialakulását. A struvit és oxalátköveken kívül még jónéhány egyéb összetételű (urát,cisztin, szilikát …) kő előfordul kisállatokban.

Tünetei:

A gyorsan megjelenő, feltűnű tüneteket sokszor a húgycsőben elakadó kisebb kövek, vagy agyag-szerű anyag okozta eltömődés okozza. A vizelet ürítés elmaradása már néhány óra alatt súlyos tüneteket okoz. A beteg állatok többször felveszik a vizelet ürítésére jellemző testtartás, erőlködnek, akár fájdalmat is jeleznek, de nem sikerül vizeletet üríteni, vagy esetleg csak néhány véres cseppet sikerül áterőltetni a húgycsövön. A húgyhólyag megtelik, hatalmas (a hasfalon kidomborodó) méretet is elérhet. Ha a vizeletvisszatartás 24h-nál tovább fennáll, úgy a hólyagból felszívódó bomlástermékek ”húgyvérűséget” postrenális urémiát okoznak.

A nagyobb méretű húgykövek sokszor alattomosan, feltűnő tüneteket nem okozva hosszasan elfekszenek a húgyhólyag aljában, ott legfeljebb lokális gyulladást és a hólyaghámon atrófiát* (sorvadást) alakítanak ki. Lassan, hónapok alatt azonban súlyosbodik a helyzet, feltűnhet a gyakori, kevés vizelet ürítése, a nehezített vizeletürítés, és a vizelet esetleges véres, bűzös (gyulladásos) elváltozása. Ha a tünetek megjelenése után sem kerül állatorvosi vizsgálatra a beteg, úgy itt is kialakulhatnak az urémia* Az urémia a vese súlyosan elégtelen működése miatt fellépő tünetegyüttes és a fertőzés akár életet veszélyeztető tünetei.

Diagnózis:

A húgykövesség megállapításában kulcsfontosságú a vizelet vizsgálata (pH, baktérium tenyésztés, üledék vizsgálat, kőmeghatározás). A vizelet üledék mennyiségére és a nagyobb kövek helyeződésének megállapítására a röntgen felvételek és az ultrahang vizsgálat is kellően érzékeny diagnosztikai módszer. A korábban egyszer már megbetegedett, hajlamos egyedekben a húgykövesség újbóli kialakulásának megakadályozása gyakori kontroll vizsgálatokat, folyamatos állatorvosi felügyeletet igényel.

Kezelése:

A betegség kezelésében a vizelet lebocsátása (katéterrel, vagy akár urocentesis módszerével) életmentő lehet. A vizelet ürítés folyamatos biztosítása érdekében nemritkán tartós katéter beültetésére is sor kerül. Fontos a hólyag gyakori öblítése, a vizelet pH rendezése és, amennyiben bakteriális gyulladás is jelen van (struvit-kő) úgy a baktérium fertőzés leküzdése is. A kristályokat (vizelet üledék) célszerű kimosni a hólyagból. Fontos állatorvosi feladat a vizelet kristály képződés okának felderítése, hiszen a kiújulást, a kristályok újra képződését meg kell akadályozni. A kristályok újra képződésének megakadályozására a legtöbb esetben diétás tápok, vagy takarmánykiegészítők, gyógyhatású termékek alkalmazására is szükség van.

Kiújulás megelőzése:

A leggyakoribb struvit-kövek kialakulásának, kiújulásának megakadályozására viszonylag sokféle diétás táp, takarmány kiegészítő és gyógyhatású termék áll rendelkezésre. Az oxalát-kristályok kezelésére nem ennyire kedvező a helyzet.

Kiújulás megelőzése kiegészítő kezelésekkel:

A teljes kiválasztó szervrendszer (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) funkcióját nagymértékben károsító oxalát kristályok eltávolítására, újraképződésének tartós megakadályozására és görcsoldó szerként a Delith tabletta, vagy Delith szirup a kiegészítő kezelésben játszik hasznos szerepet.


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.