Kutyák (és macskák) jóindulatú prosztata megnagyobbodása (benign prostate hyperplasia, BPH)

Kutyák, macskák prosztata megnagyobbodása

A prosztata (magyarul dülmirigy) a hímivarúak járulékos nemi mirigye, amely emberben, kutyában, macskában és más háziasított állatfajban is kifejlődött.

Prosztata helye és szerepe:

A prosztata vízszerű, lúgos kémhatású, a teljes ejakulátum 20-90%-t kitevő váladékot termel. Funkciója többrétű, a hüvely enyhén savas kémhatású közegét semlegesítve megóvja a spermiumsejtek motilitását, életképességét a női nemi utakban, és ezzel elősegíti a megtermékenyítést, valamint segíti a spermiumok mozgását. Ezen túlmenően, a kanban az egészséges prosztata ejakuláció közben elzárja a húgycsövet a hólyag felől, így a normális nemi működés során az ejakulátum nem keveredik a vizelettel. A prosztata a húgyhólyag nyakánál helyeződik, azt állatfajonként különböző mértékben öleli körbe, savóshártya burkán belül váladékot termelő hámsejteket és simaizom elemeket tartalmaz a kötőszövet alkotta állományában.

A prosztata megbetegedései között említeni kell a prosztata gyulladást (prostatitis), a prosztata cisztás (prostate cyst) és tályogos (prostate abscess) elváltozását – valamint a rettegett, áttétképződésre is hajlamos primer prosztata daganatot (prostate cancer, adenocarcinoma) is, amely sokszor igen nehezen kezelhető, ahogyan emberben, úgy a kutyákban is végzetes lehet.

A fent említett prosztata megbetegedésekkel szemben prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benign prostate hyperplasia, BPH) a leggyakoribb prosztatamegbetegedés és emberekben, csimpánzokban és kutyákban nagyon hasonló módon alakul ki. A macska prosztata megbetegedései irodalmi adatok szerint szintén hasonlóak, jóllehet jóval ritkábban alakulnak ki a felsorolt fajokhoz képest. BPH az életkor előrehaladtával jelenik meg, a hím nemi hormonok (androgének, tesztoszteron és dihidro-tesztoszteron) tartós hatásának, vagy más elmélet szerint a tesztoszteron-ösztrogén hányad változásának” köszönhetően”, szinte minden egyeden lényeges, akár többszörös méretnövekedést eredményezve.

Prosztata megnagyobbodás

A szerv megnagyobbodását legtöbbször a prosztata mirigy hámsejtek számának (hyperplasia) és az egyes mirigyhámsejtek méretének (hypertrophia) egyidejű növekedése adja. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás szimmetrikusan történik, a prosztata kapszuláján belül marad, azt nem töri át, a környező szerveket, szöveteket nem involválja, áttétet nem képez. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyakran gyulladásba megy át (prostatitis), de a mirigyállományban kisebb nagyobb ciszták, tályogok is kialakulhatnak. A prosztata daganat kialakulása is a BPH mátrixában történik, a hypertrófiás-hyperpláziás mirigyhám környezetben indul el a rákos folyamat is.

A megnövekedett prosztataméret előfordul, hogy tünetmentes, azonban önmagában is gyakran képes komoly és változatos klinikai tüneteket okozni, mint például:

  • vizelet pangás
  • szakaszos vizelés
  • vizelet csepegés
  • véres/bűzös vizelet megjelenése
  • medencei fájdalom
  • púposított háttartás
  • nehezített
  • fájdalmas ürítés

A vizelet pangása sokszor további, súlyos, következményes húgyúti megbetegedéseket (húgyhólyaggyulladás, vesemedence gyulladás, húgykövesség, húgyhólyagdaganatok) okoz.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a középkorú vagy idősebb egyedekben jelentkezik, azaz a kankutyák tenyészpályafutásának vége felé. A spermiumok számának és motilitásának csökkenése, valamint a morfológiai eltérések növekedése együttesen eredményezi a kanok termékenyítőképességének csökkenését. A BPH megjelenését és a klinikai tünetek súlyosságát az elhízás és a mozgáshiány mellett genetikai hajlam is segíti.

vizsgálata:

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának (BPH) diagnózisa csak látszólag egyszerű. A szerv méretének megváltozására a végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálat (rektális palpáció) is felhívhatja a figyelmet, de a többi méretváltozással járó megbetegedéstől (gyulladás, tályog, ciszta, daganat) való elkülönítésre szükség van képalkotókra (ultrahang, röntgen, CT) és laboratóriumi vizsgálatokra (vizelet bakteriológiai és üledékvizsgálat, citológiai vizsgálatok, vérlabor) is.

kezelése:

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésében a herék műtéti eltávolítása (kasztráció, herélés) a legegyszerűbb, legjobb eredménnyel kecsegtető megoldás. A műtét után néhány héttel már általában ultrahanggall igazolható mértékű méretcsökkenést és a tünetek enyhülését tapasztalhatjuk, míg néhány hónappal később a prosztata eredeti méretére szokott csökkenni és a klinikai tünetek megszűnnek.

Aktív tenyészkanok, vagy esetleg súlyos, az altatási kockázatot megnövelő társ-betegségek (szív-érrendszeri betegségek, máj- ill. vese elégtelenség) meglétekor, ha a kasztráció nem végezhető el, úgy a BPH gyógyszeres kezelése is választható lehetőség.

Akár a műtéti beavatkozás, vagy a gyógyszeres kezelések hatékony kiegészítő kezelésére, akár a még tünetmentes BPH esetében a tünetek megjelenésének késleltetésére, enyhítésére sikeresen, mellékhatások veszélye nélkül alkalmazható a Prostomin tabletta.


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.