Macska parvo vírusos betegsége

(Feline Parvo, Feline Infectious Enteritis, Feline Panleukopenia)

Korábban a macska parvo vírus okozta megbetegedést rendkívül értelemzavaró módon ”macska szopornyicá”-nak is nevezték, jóllehet a (kutya) szopornyica vírushoz (Paramyxoviridae, kutya morbilli vírus) aztán végképp semmi köze nincs e betegségnek.

Parvo vírusokról általában:

A Parvo vírusok családjába tartozó kórokozók lineáris, egyszálú DNS örökítőanyagot tartalmaznak. Apró (latinul parva=apró), 20-30 nm átmérőjű, elektronmikroszkóppal vizsgálható, csak meghatározott sejteken belül élet- és szaporodóképes organizmusok. Beszáradt váladékokban, bélsárral szennyezett felületeken hosszú hónapokig, néha akár évekig is túlélnek. Leggyakrabban szájon, vagy esetleg az orrnyálkahártyán át kerülnek bélsár, testváladék, vagy ragályfogó tárgyról (pl.:cipőtalp, ruha, fekhely, alomtálca …) új élőlényekbe, amelyek fogékonyága esetén azok gyorsan osztódó sejtjeiben (elsősorban a nyirok és hámsejtekben) gyors szaporodásra, és tünetek kialakítására képesek. A népes családban jelenlegi rendszertan szerint 2 alcsalád, 13 nemzetség és 56 faj található. A kutya és a macska parvo vírusa mellett említést érdemelhet az egerek, valamint az ember 2 féle parvo vírusa és a sertések gyakori infertilitását és vetélését okozó parvo vírusos megbetegedése.

A macska parvo vírusfertőzés mértéke:

„Visszatérve a macska parvohoz (Feline Parvo Virus), a megbetegedést a kutya parvoval (Canine Parvo Virus) összehasonlításban lehet érdemes tárgyalni. A kutya parvo vírusai közül a mai rendszertan szerint megkülönböztetjük a CPV-2a, CPV-2b és CPV-2c vírustörzs módosulatokat, amelyek közül a 2a és 2b módosulat (enyhébb tünetek mellett) a macskákat is képes megbetegíteni. Fontos megjegyezni, hogy a macskák parvo vírus elleni védőoltásai védik a cicákat a kutya parvo vírusai ellen is. A fentiekkel szemben a macska parvovírusa (FPV) csak a macskákra veszélyes, jelenlegi ismereteink szerint a kutyákat nem képes megbetegíteni. A betegségen átesett állatok a védőoltáshoz hasonló magasszintű, és hosszan perzisztáló ellenanyag szinttel rendelkeznek, ami azonban nem tart egész életen át. Azaz a betegséget túlélt, felnőtt macskákat is évente érdemes vakcinázni a panleukopénia betegség ellen (is).”

A betegségre leghajlamosabb egyedek:

A macska parvo vírusos megbetegedés, más néven macska fertőző bélgyulladás (feline infectious enteritis), vagy macska pánleukopénia (feline panleucopaenia). A jól vakcinázott tenyészetekben és felelős macskatartó családokban ritka, de szabadban élő, nem vakcinázott egyedeknél meglehetősen gyakori és a nem rendszeresen vakcinázott populációkban is jócskán előfordul. A vírus ugyan képes fiatal és felnőtt macskákat is megbetegíteni, de elsősorban az oltatlan, kölyökkorú (2-5 hónapos) macskákon okoz súlyos, akár elhullásra vezető tüneteket. Nem meglepő módon a kutya parvo vírusos megbetegedéshez sok hasonlóságot és néhány különbséget lehet említeni a betegség lefolyása, megállapítása, tünetek és gyógykezelés területein.

Tünetek:

A macskák megbetegedésénél a parvovírus sokkal ritkábban önmagában, nagyon gyakran a leukemia és a coronavírus társfertőzésével alakulnak ki a tünetek.

Így a kifejezett gyomor-bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés) mellett a szájfekély és a májkárosodás megjelenésével a sárgaság (icterus), valamint a kiszáradás jeleként a 3. szemhéj (pislogóhártya) előesése is gyakran megjelenik.

Mindemellett általános tünetekként:

  • a nagyfokú bágyadtság,
  • elesettség,
  • magas láz,
  • a táplálék és vízivás elutasítása,
  • súlyosfokú kiszáradás,
  • hasüregi fájdalom,
  • görnyedt tartás is jelen vannak.
  • Vemhes nőstényeknél a vetélés is gyakori tünet.

A betegség felismerése és megelőzése:

A macskáknál általában rövidebb ideig tart a virémiás (párzási) időszak (mint a kutyáknál), és csak 1-2 napig ürítik a vírust, ezért sem a vérmintából elvégzett ELISA-alapú gyorsteszt, sem a széklet PCR vizsgálat negativitása esetén sem zárható ki biztosan a fertőzés. A viszonylag egyszerű, gyors és olcsó hematológiai vizsgálat ugyan nem kellően specifikus és kórjelző értékű, de a gyorsan kialakuló alacsony fehérvérsejt számok (panleukopenia) felhívhatja a figyelmet a macska parvovírusos betegségének lehetőségére.

A betegség megelőzésében az általános járványvédelmi intézkedések (higiénia, karantén, vírustesztek …) mellett a védőoltásoknak van alapvető szerepe. Az élethosszig tartó védelemhez fontos már az anyamacskák védettsége és az (egészséges, parazitamentesített, más betegség ellen is oltott) kölykök többszöri védőoltásainak, majd a felnőtt macskák évente ismételt vakcináinak beadása.

A betegség gyógykezelése:

Specifikus, antivirális terápia jelenleg nem elérhető a macska pánleukopénia gyógyítására, de az időben megkezdett megfelelő tüneti kezelés az esetek jó részében eredményes lehet. Ehhez már a betegség gyanújának megállapításakor alapvető fontosságú a korai, intenzív folyadék és elektrolit pótlás. Hasonlóan a parvos kölyök kutyák infúziós kezeléséhez, itt is a kiszáradás ellensúlyozása, ionok (kiemelten a kálium), a sav-bázis egyensúly, a vércukor, a vérfehérje koncentráció és a testhő megőrzése szerepel a kiemelt célok között. Mindezek mellett a kezelés része az antibiózis, láz- és hányáscsillapítás, hasfogók alkalmazása, nyálkahártya védelem is. Immunterápiák (rekombináns macska interferon omega, immunszérum passzív immunterápia) alkalmazása is felmerülhet.

Életeket mentő kiegészítő terápiák:

A macska parvo vírusos megbetegedés (pánleukopénia) a kutya parvo vírusos bélgyulladásához hasonlóan súlyos megbetegedés, amelynek összetett kórfolyamataiban fontos, nemritkán életmentő szerepe van a kiegészítő terápiáknak is. Azonban itt is kiemelendő, hogy a részletesen leírt elsődleges kezeléseket a kiegészítő kezelések nem helyettesítik, nem tehetik feleslegessé az elsődleges azokat, viszont alkalmazásukkal a végzetes megbetegedések száma, a felépülési idő és az esetleges maradványtünetek is nagymértékben csökkenthetőek. A parvo vírusos bélgyulladás kiegészítő kezelésére elsősorban a Parvir szirupot ajánljuk amely nagyszámú macska beteg esetében is bizonyította kedvező hatását. Emellett a vérvesztség, és csontvelői károsodás miatt kialakuló anémia, leukopénia és trombocitopénia rendezésére igen előnyös lehet a Thrombup szirup alkalmazása is. A heveny, félheveny tünetek rendezése után az újra fertőződések megelőzése céljára az Immvir szirup és Immvir tabletta míg az általános immunerősítés, visszaesések megelőzésére az Immunorm szirup és Immunorm tabletta rendszeres adása is megfontolandó.


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.