Szopornyica (canine distemper)

Korunk információ áradatában a korábban közismert betegségek szinte kikopnak a köztudatból. Helyettük a sokszor hallott, más összefüggésekben szereplő vírusoktól (COVID, madárinfluenza, sertéspestis …) kezdjük félteni kutyánkat is, pedig a médiában manapság kevésbé divatos, kevesebbet szereplő megbetegedések továbbra is jelen vannak, és alkalmasint jóval komolyabb fenyegetést jelentenek kedvenceinkre.

A vírus megjelenése:

A szopornyica betegség első európai említése Spanyolországban, 1761-ben, még jóval a klasszikus virológia tudományának megszületése előtt történt. Egy francia kutató 1905-ben állapította meg, hogy a betegség kórokozója egy vírus, de ezt a tényt angol állatorvosok egészen 1926-ig vitatták. A tudományos viták természetesen a legkevésbé sem akadályozták a szopornyica járványok terjedését. Ugyan már 1923-ban megszületett az első védőoltás, de kereskedelmi forgalomban csak az 1950-es évektől jelent meg az Egyesült Államokban. Hazánk is az elsők között volt a kutyavakcinák fejlesztői és felhasználói között, de a kutyapopulációk átoltottsága csak lassan, évtizedek alatt vált általánossá világszerte és így Magyarországon is. A védőoltások előtti időszakban a szopornyica vírusos megbetegedés a kutyák egyik legragályosabb, legtöbb elhullást okozó megbetegedése volt, de a védőoltások általánossá válása után sem szabad lebecsülni jelentőségét.

„A fogékony, fertőzött kölyök kutyák akár 80%-a elpusztulhat a fertőzést követően, de a felnőtt állatok esetén is 30-50% lehet ez az arány. Azonban betegséget átvészelt egyedek sem lesznek egészségesek, legtöbbjük súlyos maradványtünetekkel küzd hátralévő élete folyamán. A görények még érzékenyebbek a szopornyica vírusra, közel 100% mortalitású a megbetegedés esetükben.”

A fertőzés kialakulása, hatása egyes állatokra:

A megbetegedést a kutya-morbilli vírus okozza, amit korábban szopornyica vírusként ismertünk. A vírus egyszálú RNS örökítőanyagot tartalmaz, a Paramyxoviridae családba tartozik, csakúgy, mint az emberben kanyarót, és mumpszot okozó vírusok, vagy a patások megbetegedését okozó keleti marhavész vírusa. A kutya morbilli vírusa az embert (sem a sertést, sem a szarvasmarhát) nem betegíti meg, de a kutyákon kívül számos más állatfajt igen. A kutyafélék (házikutya, farkas, róka, aranysakál, nyestkutya …) mindegyike fogékony a betegség iránt, de a menyétfélék (menyét, görény, nyest, nyérc, borz, vidra), sőt az indiai elefánt és az óriás panda is megbetegedhet a kutya-morbilli vírustól. Érdekes módon a nagymacskák pl oroszlán populációiban súlyos, magas elhullással járó járványokat okoz, azonban a házimacskák nagyobbrészt tünetmentesen átvészelik a szopornyica fertőzést. Szintén kevésbé ismert, hogy Észak-Amerikában nagyrészt a szopornyica vírus tehető felelőssé a feketelábú görény csaknem teljes kipusztulásáért, de Ausztráliában is jelentős szerepe volt az erszényes farkas kihalásában és az afrikai vadkutyák között is rendszeresek a magas mortalitású járványok, sőt a Szerengeti oroszlánjainak 20 %-t ölte meg a vírus az 1990-es években. A tengeri emlősök közül a fókák is visszatérő pusztító járványokat szenvednek el.

„A világ számos pontján (India, Thaiföld, Afrikai országok), ahol kutyák szopornyica elleni átoltottsága alacsony, manapság is pusztító járványok tizedelik a kutyákat és több más vadonélő állatfajt. Kisebb, helyi járványok azonban a magas átoltottságú Európában (így Magyarországon is) és az Egyesült Államokban is előfordulnak időről-időre, azaz a rettegett betegségtől máig nem sikerült véglegesen megszabadulni.”

A vírus szaporodásának helyei:

A kutya-morbillivírus a nyirok-, hám- és idegszövetekben szaporodik, ezért a betegség több szervet is érinthet. Megtámadhatja az emésztőrendszert, a légzőszerveket vagy az idegrendszert.

Jellemző tünetei:

  • a magas láz,
  • a szem kötőhártya-gyulladása,
  • szem- és orrváladékozás,
  • reszelős légzés és köhögés,
  • hányás és hasmenés,
  • étvágytalanság és
  • letargia,
  • valamint az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése.

Előrehaladott stádiumban súlyos idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A betegséget szinte mindig másodlagos bakteriális fertőzések súlyosbítják!

A kezdeti szakasz tünetei:

Kezdeti Stádium:

A betegség általában magas lázzal (39,5-40,5 °C) kezdődik, és az érintett szervrendszerek alapján kiütéses, hurutos vagy neurológiai formát ölthet. Ezek önállóan is előfordulhatnak, de az állat valamennyi változaton is áteshet. A kiütéses formától a kutya viselkedése megváltozik, bágyadt, levert lesz, étvágytalan, hány, hasmenésben szenved. Egy-két napon belül hasán és combjainak belső felületén vöröses foltok keletkeznek, amelyeken gennyes hólyagokká fejlődhetnek. Ez a szakasz egy-két napig tart, ezt követően a kutya látszatra újra egészséges, élénk.

Második stádium:

3-8 nap múltán azonban újra belázasodhat, a szopornyica második stádiumába kerülhet. Ekkor már csökken a fehérvérsejtszám, ami immunszupressziót eredményez, és teret ad a másodlagos bakteriális fertőzéseknek is. Ez az úgynevezett hurutos változat, amelyet elsősorban szem- és orrváladékozási tünetek kísérnek, s ezekhez mandula- és torokgyulladás társul. Az állat köhög, orrából és szeméből ragadós, sárgásfehér váladék ürül, légzési nehézségei lehetnek, gyomor- és bélgyulladás, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat. A felsorolt tünetek együttesen is jelentkezhetnek, vagy tetszőleges sorrendben követhetik egymást.

Harmadik stádium:

A központi idegrendszer érintettsége esetén lokális izomrángások, rángógörcsök jelentkeznek (például az állkapocsnál, ún. „rágógumizási roham”). A betegség előrehaladtával az izomrángások epilepszia-szerűen az egész testre kiterjednek és végül az állat elpusztul. Az egyéb idegrendszeri tünetek közé tartozik a fényérzékenység, koordinálatlan mozgás, körbenjárás, túlérzékenység érintéssel vagy fájdalommal szemben. Ritkábban vakság és bénulás is felléphet.

A túlélőkben jelentkező szövődmények:

A szopornyicát átvészelő kutya egész életén át tartó utóhatásoktól szenvedhet. A leggyakoribb ilyen tünet a talpak és az orrtükör hiperkeratinizációja, elszarusodása. Jellemző a fogzománc sérülése miatti sárgásbarnás fogazat (különösen a nem teljesen kifejlett fogzománcú kölykök esetében, amikor a vírus elpusztítja a zománcot előállító sejteket).A betegség neurológiai változata után süketség, vakság, a végtagok vagy az állkapocs remegése, a hátulsó rész bénulása stb. vissza maradhat.

A vírus terjedése:

A kutya-morbilli vírus cseppfertőzéssel vagy a testfolyadékokkal (szem- és orrváladék), vizelettel, széklettel terjed, általában a fertőzés utáni 6-22 naptól. A környezetbe kikerült kórokozó a fertőtlenítőszeres, mosószeres tisztítás során vagy a teljes kiszáradás után elpusztul. Szobahőmérsékleten általában csak néhány órát bír ki, de hideg (fagypont közeli), sötét helyen több hétig is életben maradhat.

Védekezés a betegség ellen:

A betegség elleni védekezés alapja a védőoltás, ami főképpen más vakcinákkal (fertőző májgyulladás, leptospirózis, parvovírusos bélgyulladás ellen) együtt kombinációban érhető el. A szopornyicaoltás sok országban kötelező, Magyarországon ajánlott. A megfelelő immunitást egy oltássorozat biztosítja, amelyet általában 6-8 hetes kölykökkel kezdenek el, majd 2-4 hetenként megismételnek 16 hetes korig. Ezután évente emlékeztető oltás szükséges. Mivel a kölyköket jellemzően 8-10 hetesen adják el, az első oltást a tenyésztőnél kapják, de a sorozatot a gazdájuknál kell befejezni. A teljes sorozat nélkül a vakcina nem véd megbízhatóan a megbetegedés ellen. Nemcsak a kutyákat, de a kedvtelésből tartott görényeket is ajánlott vakcinázni a szopornyica megbetegedés ellen.

Tüneti kezelése:

A szopornyica ellen jelenleg sincs hatékony, vírusellenes, specifikus kezelés, csak a tüneteket lehet enyhíteni. Ez általában folyadékpótlást, fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat, lázcsillapítókat és a másodlagos baktériumfertőzést leküzdő antibiotikumokat jelent.

A tüneti kezelés kiegészítésére a CanDist szirup nagyszámú szopornyicás megbetegedésben szenvedő kutya esetében bizonyult hatékonynak.

Kutyák és macskák különböző egyéb kóroktanú (vírusos, bakteriális) köhögéssel, orrfolyással járó légzőszervi betegségeinek kiegészítő kezelésére szintén sikeresen alkalmazható a CanDist szirup.

A CanDist szirupról bővebben itt olvashat: https://fitovet.hu/termek/candist-szirup/

Baráti üdvözlettel:


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön minden aktualitásról, hírünkről, akcióinkról! Tudástárunkban sok érdekes, segítő tartalmat olvashat az állatok egészségéről, betegségeiről, gyógynövényekről.

* kötelező mező

Kérjük a feliratkozáshoz fogadja el a Fitovet adatkezelési tájékoztatót

A Fitovet az adatait bizalmasan tárolja és harmadik féllel nem osztja meg.